Selecteer een pagina

Historie Visser Plant Lippenhuizen

Luitzen Visser op de TuinbouwschoolHet bedrijf is in 1964 opgericht door Johannes en Luitzen Visser. Nadat zij beiden de opleiding aan de G.A. van Swieten Hogere Tuinbouwschool in Frederiksoord hadden voltooid, begonnen zij een boomkwekerij op het veeteeltbedrijf van vader Evert Visser aan de Bûtewei in Lippenhuizen. Hier werden eerst vooral heesters en coniferen gekweekt voor de groothandel. Later werd er ook tuinaanleg gedaan.

Evert Visser sr.In 1966 verhuisde vader Evert Visser naar Drachten-Zuid en begon hier een tuincentrum als verkooppunt voor de kwekerij aan particulieren. Het begrip tuincentrum was toen nog nauwelijks bekend in Nederland. Toen was een tuincentrum een verkooppunt van alleen tuinplanten.

Luitzen VisserHet verkooppunt in Drachten werd afgestoten toen in Lippenhuizen nieuw land werd aangekocht. In 1975 werd er 4,5 ha grond gekocht aan de Bûtewei 12 in Lippenhuizen. Hier werd begonnen met de teelt van planten in pot. In de loop der jaren is dit enorm uitgebreid. Visser Plant levert niet alleen in Nederland. De helft van alle planten vindt tegenwoordig zijn weg in de export naar Scandinavië en in toenemende mate naar Oost-europa en Rusland.

In 1980 kregen de gebroeders Visser een getuigschrift voor een zelf geselecteerde conifeer die de naam Thuja occidentalis ‘Frieslandia’ kreeg. Hiervan zijn tot aan vandaag de dag vele honderdduizenden gekweekt en verspreid over de hele wereld. Deze conifeer is nog steeds één van de allerbeste haagconiferen. Deze soort is namelijk zeer goed bestand tegen de zoute zeewind, kan als één van de weinige soorten goed op de kleigrond groeien en verdraagt zeer goed snoei.

Rond 1980 veranderde er veel bij de boomkwekerijen. In plaats van in de grond worden planten steeds meer op de grond in potten geteeld, de zogenaamde containerteelt. Planten kunnen nu het hele jaar door geplant worden. Vroeger was dit enkel in het voorjaar of het najaar. Momenteel worden bijna alle planten geteeld in potten.

Johannes en Luitzen Visser met het kwaliteitskeurmerk voor boomkwekerijgewassenIn 1983 kregen de toenmalige gebroeders Visser, samen met nog 25 bedrijven, als één van de eerste kwekerijen in Nederland het kwaliteitskeurmerk voor boomkwekerijgewassen.

Het 25-jarig jubileum van het bedrijf werd in 1989 groots gevierd. Wederom was door de gebroeders Visser zelf een conifieer geselecteerd, die tijdens het jubileum als Thuja occidentalis ‘Opsterland’ werd gedoopt door de burgemeester van Opsterland.

Evert Visser jr.Toen er meer kinderen in het bedrijf kwamen, werd de zaak  in 2000 opgesplitst en ontstond het huidige Visser Plant. Visser Plant startte naast de kwekerij een plantencentrum, om zo particulieren van het gehele assortiment te kunnen voorzien. Het bedrijf is gevestigd aan de Bûtewei 12 in Lippenhuizen, waar in 2001 een modern kantoor met kantine en werkruimte is gebouwd.

In 2008 verkreeg Visser Plant het wereldwijde patent op een zelf gevonden conifeer, Thuja occidentalis ‘Mirjam’. Een prachtige gele bolvormige dwergconifeer. Deze is zeer populair in Polen en Rusland en wordt op dit moment verspreid in Noord- Amerika.

Visser Plant wordt momenteel geleid door zoon Evert Visser. Vader Luitzen Visser is met zijn ruim 50 jaar ervaring echter nog iedere dag aanwezig op het bedrijf. Dochter Anke-Margriet werkt zelfstandig als tuinontwerpster en werkt veel samen met de kwekerij.